Покази мод і сувеніри на пам'ять: Росія навчить правильно ховати. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Окупований Донбас, який за версією російських окупантів "увійшов" до складу Росії, переживає своєрідний "медовий місяць". Ватажків "ДНР/ЛНР" запрошують на різноманітні, подекуди навіть міжнародні, заходи, псевдопатріотичні плакати про те, як здорово, що Донецьк і Луганськ "повернулися додому" показують на численних виставках. Старший брат дбайливо вчить "молоді республіки" як їм будувати своє життя. І не тільки життя, а й смерть....

На похорон як на свято

Мабуть, найбільшою оптимісткою в інформаційному полі Донбасу минулого тижня була молода любителька "русского мира" Євгенія Мартинова. Вона називає себе "журналістом із Донецька, експертом із прифронтового життя". Але сепаратистська "журналістика" - це її хобі. Як основну професію окупаційна влада довірила їй галузь "економіки" "ДНР", яка завдяки російській агресії найшвидше розвивається, - похоронну справу. Дівчина багато років успішно поєднує свою професійну і пропагандистську діяльність. Ось і зараз товариша Мартинову запросили на всеросійську виставку трунарів. Вона з погано прихованим некрофільським захопленням розповіла своїм читачам про цей захід. "Минулий тиждень я провела в Москві, на грандіозній виставці "Некрополь - World Russia2023"... Це вже багато років - найепічніша подія для всіх ритуальників країни. Я там була завдяки організатору виставки, керівнику Новосибірського крематорію Борису Якушину, який вирішив активно причащати Донецьк до похоронної культури", - потішила вона місцевих жителів "ДНР" черговим культурним досягненням.  

Дівчина повідомила, що познайомилася з технологією виготовлення надгробних плит і кам'яних пам'ятників, із сучасними зразками ритуальної атрибутики та катафалків. Особливо її захопило те, що російські колеги не тільки проводять конференції та майстер-класи, а й влаштовують справжнісінькі танці на кістках: "сувеніри, мода, конкурси, лазерне шоу - було на що подивитися!"

Між трун чинно прогулювалися елегантні дами в чорному

 На згадку про похорон можна було купити сувенірний череп

"І люди йшли тисячами! Обстановка була тепла і навіть дружня - всі учасники знайомі багато років", - запевнила вона, що похорон може приносити задоволення.

"Тема Донбасу не оминула виставку стороною", - підкреслила донецька похоронних справ майстриня.

Обличчям рекламної кампанії став один із найбільш упізнаваних небіжчиків, російський кримінальник, бойовик "ДНР" на прізвисько "Бабай"

І вже верхом цинізму став портрет загиблого шахтаря з Донецька на чорному тлі і в рамці зі знущальним написом "Малевич"

Судячи з усього, авторка репортажу з "веселого похорону" розуміла, що її захоплення з приводу дорогих трун, пафосних пам'ятників і модного траурного вбрання для пані сподобаються далеко не всім. "Якщо ви, прочитавши пост, одягалися в біле пальто і хочете скропити екран свяченою водою, то розслабтеся - всі дні виставки на експозиції та заходах був присутній батюшка - він завжди приходить за своєю ініціативою", - чітко окреслила Євгенія Мартинова роль РПЦ в культі смерті, який охопив сучасну Росію. 

Повне відео з виставки

 

Дорогая передача...

Крім публікацій про те, як здорово і гламурно вмирати, в інформаційному полі окупованого Донбасу було чимало згадок про те, як погано тут жити. Безумовно, офіційні ЗМІ розповідали про небувалі досягнення "ДНР" і "ЛНР". А ось у соціальних мережах настрої були зовсім інші. Так, наприклад, Телеграм-канал "ЧП Донецьк" завів нову рубрику "Нам пишуть". Виявилося, що пишуть туди зовсім не слова подяки місцевій владі...

"Я з Донецька. Справи все гірші й гірші - це очевидно. Я теж по наївності повірив рашці в 2014, але в 2015 я вже зрозумів, що ми їм потрібні тільки як гарматне м'ясо і полігон. Вони підари розвалили всю економіку, тільки локшину на вуха вішають, що будуть відновлювати щось, а в реальності з понад ста шахт залишилася одна шахта більш-менш працездатна - "Комсомолець Донбасу", - пише один із читачів ТК. "ЧП Донецьк" запрошує до дискусії: "Чи правий автор, чи нагнітає і все не так сумно?".

Можна, звісно, відмахнутися від подібних "листів до редакції", тим паче що місцеві пропагандисти неодноразово натякали, що під виглядом патріотичних ресурсів українські спецслужби засилають на окупований Донбас "троянських коней", які дискредитують "молоді республіки". Однак перевірені, правильні ЗМІ побічно підтверджують сказане анонімними авторами.

Зокрема, провідний інформаційний ресурс - "Донецкое агентство новостей" - прямо зізнається, що за 8 років існування так званої "ДНР" у вугільному регіоні умовно рентабельними лишилося всього 17 шахт. Ще за рік, після "входження" "республіки" до РФ російська влада вирішила ще більше скоротити їхню кількість. Перспективними вугільними підприємствами було визнано менше половини. "Функціонування 17 державних вугільних підприємств ДНР передбачається здійснювати, виходячи з ранжирування вугільних шахт на 2 групи. 8 шахт планується передати в управління потенційним інвесторам", - пише ДАН.

Решта шахт, "які оцінені в ДНР як "неперспективні", будуть ліквідовані з подальшим переведенням співробітників на діючі об'єкти вугільної галузі", - резюмує видання.

Якщо додати до цих заяв "офіційну" інформацію про багатомісячну затримку заробітної плати шахтарям, то картина вимальовується ще більш сумна.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті